Česnek medvědí
Česnek medvědí (Allium ursinum L.)
Česnek medvědí má podobné vlastnosti jako náš česnek, ale je mnohem léčivější. Mladé rostlinky sbíráme v dubnu a v květnu, tedy ještě před rozkvětem, cibulky koncem léta anebo na podzim. Česnek medvědí má velmi příznivé účinky na žaludek a střeva. Je vhodný při akutních a chronických průjmech, provázených plynatostí a kolikami. Rovněž je vhodný při zácpách, které provázejí vnitřní křeč, nebo chrobách střev. Škrkavky a hlísty se po určité době používání česneku ztrácejí. Zlepšuje výkonnost střev, a proto se ztrácejí i ty obtíže, které se vyskytují, když jsou střeva lenivá nebo přecpaná. Víno z česneku medvědího je zázračným lékem pro staré lidi, kteří trpí trvalým zahleněním průdušek a problémy s dýcháním. Čerstvě nasekané listy pročišťují ledviny a močový měchýř a podporují odchod moče. Natřeme-li šťávou těžko hojící se rány, rychle se zahojí. Po delším užívání jste opět celkově zdraví a svěží.
Způsoby užívání:
- jako koření: čerstvé listy česneku se nařežou nadrobno jako pažitka a sypou se na chléb, do polévek, omáček, salátů a masových pokrmů
- tinktura: nadrobno nakrájené listy anebo cibulky naplníme až po hrdlo lahve, zalejeme 38-40% režnou či pálenou kořalkou a postavíme na 14 dní na slunko nebo teplé místo. Používá se denně 10 až 15 kapek do vody
- víno: vezmeme plnou hrst nadrobno nakrájených listů, krátce je povaříme v asi 1/4 l bílého vína, osladíme podle chuti medem nebo sirupem a obden z něho po doušcích popíjíme
Náhledy fotografií ze složky Česnek medvědí